Vänneån

Vänneån är ett klassiskt flugfiskevatten. Många erfarna fiskeprofiler har blött sina flugor i detta humusfärgade vatten, och det var här som Kenneth Boström komponerade den numera världskända flugan Rackelhanen!

Tack vare ett tidigt ingripande av den engagerade fiskevårdföreningen med Bror Johnsson, Tommy Bengtsson och Kenneth Boström i spetsen, så har Vänneån klarat sig bra från försurning och andra hot. Redan under tidigt 70-tal installerades en kalkdoserare och ån har etablerat en unik vild öringstam. Ett kvitto på den goda vattenkvaliteten är förekomsten av åsandsländan, vår största dagsländeart och en symbol för flugfisket! Ån innehåller fantastiska öringar, och med det rikliga insektslivet är det verkligen en riktig pärla som rinner genom skogarna på gränsen mellan Halland och Småland. Stränderna är välbevuxna med träd, buskar och sly, så fisket i ån är en utmaning även för den som behärskar sin kastteknik…

Medelvattenföringen i Vänneån är 2,4 kubikmeter per sekund, och den fiskbara sträckan från Vännesjön ner till Knäred är cirka 25 km. Det är verkligen ett riktigt smygfiske som gäller. Framåt kvällningen kan det bli riktigt fint fiske om väder och andra omständigheter är de rätta.

Fisket i Vänneån är tillåtet från 1/4-30/9. I Sunnedamms Sportfiske ingår fiske i Vänneån längs en sträcka på ca 0,5 km (ena stranden). För övriga delar av Vänneån krävs alltid fiskekort, som kan köpas bl.a. via Sunnedamms Sportfiske eller direkt på nätet via iFiske (klicka HÄR).